pondělí 18. října 2010

Nechtěný vítěz voleb? Modrá Darja

Abych se přiznal, musel jsem se smát, když jsem viděl nesmrtelného šenovského podnikatele Ivana Svrčinu v čele kandidátky TOP 09. Na plakátku se za ním krčil maličký, Karel Schwarzenberg, kvůli "statným" Svrčinovým proporcím se tam skoro nevešel.

Jak se zbarví šenovská vlajka po volbách? Foto: Wikipedia.org
Váha Svrčiny však na voliče zapůsobila, jako jediný z TOP 09 se dostal do šenovského zastupitelstva. Poprvé v historii městečka u diskobaru Jeskyně uspěli i nezávislí kandidáti. Na úřad jdou tři. Štěstěna se bohužel neusmála na jejich spřízněnce, strojvůdce a příležitostného správce Rostislava Buzka. Vlaky CityElefant tak k šenovské trafice Narpa ještě dlouho zajíždět nebudou.

V poli poražených, tedy těch, kdo oproti minulým volbám ztratili, jsou komunisti. Nejvíc však pláčou největší strany. Sociální demokraté ztratili polovinu míst a v zastupitelstvu budou tři, modří demokraté budou jen čtyři. Do víkendu jich v růžovém úřadě sedělo sedm.

I přesto, že vyhráli, jsou občanští demokraté nejzkaženější stranou. Prvních pět kandidátů, mezi nimi i matador s kamennou tváří Zdeněk Stach, zůstalo před dveřmi bufetu na náměstí. Současná starostka Darja Kuchařová, která se krčila až na nevolitelném desátém místě, se v urně přerodila ve vítězku klání.

Nyní je tak zjevné, že Šenov by mohla vést středopravá koalice. Což by znamenalo, že tandem "modrá Darja Kuchařová"-"naoko nezávislý Blažek" povládne městu další čtyři roky.

Kdyby se v minulém období městu dařilo, možná bych jim přišel na vybetonované náměstí i zatleskat. Pravděpodobné nové vedení města je však zárukou toho, že kulturní život bude dále skomírat, muzeum se neobnoví, noční spojení z Ostravy bude takřka nulové a zelené louky budou podléhat tužbám stavitelů. Ještě že mám tu televizi a sex-box na anténě.

Žádné komentáře:

Okomentovat