středa 1. září 2010

Šenovský jarmark? Vietnamské nudle a cetky

Poslední srpnový víkend nám vedení obce společně s dobrosrdečným Arcelor Mittalem a dobrým rodákem Jiřím Guňkou opět zařídilo kulturní vyvrcholení v obci, jarmark. Jenže v "centru" Šenova jsem si připadal spíš jako na vietnamské burze.
Headliner pro mladé? Věra Špinarová Foto: Právo

Když přes rok cestuju po Česku, dost často se mi podaří narazit na městské jarmarky. Dřevěné stánky obalené pytlovinou, uvnitř kováři, pekaři se sladkými trdelníky či hrnčíři s bezpočtem vkusných doma vyrobených hrníčků či misek. Nechybí ani stánky místních pivovarů a večer taneční zábava, která nabídne něco mladým i starým. Tedy nejdřív poslechovou muziku a v noci pak divočejší věci pro mladé. To zní celkem logicky, ne?

Jenže naše město asi spadlo z jiné galaxie. Když jsem se poslední srpnovou sobotu vzbudil po vydatném obědu, oblíkl se do svatečního obleku a dorazil na Radniční náměstí, opět jsem se ujistil, že Šenov prostě neví, jak zorganizovat akci. Zmůže se jen na lacinou zábavu, která nic nestojí, ale zároveň z ní návštěvník nemá ani žádný zážitek. Jen přeplněné ulice, blýskavé cetky a zboží nakoupené na vietnamské burze. Tohle má být jarmark?

Na pódiu vystupovali opilí metalisti bez názoru, kteří mohli klidně hrát až v noci. Anebo taky nikdy. Mezi stánky to byla ještě větší hrůza. Několik přístřešků s bramoboráky, několik s korbačíky, několik s nevkusným textilem, několik se sladkostmi, několik s medovinou. Ale jen jeden s tím pravým jarmarečním zbožím - dřevěnými vařečkami.

To si nemohl Jiří Guňka, který měl registraci stánků na starosti, stanovit nějaká kritéria? Dva stánky se sladkostmi, dva s alkoholem, ... Samozřejmě by mi to asi nikdo oficiálně neřekl, ale umím si představit, že čím víc prodejních stánků se na jarmark dostane, tím má firma pana Guňky větší zisk. A tak se nehledí na kvalitu, ale kvantitu.
Chaoz panoval i v hudebním programu. Zcela nelogicky hrály kapely pro starší ročníky až později večer (Špinarová, Marcel Woodman), zatímco kapely pro mladé publikum vystoupily už odpoledne, kdy bylo publikum plné důchodců a rodičů s malými dětmi, kteří u téhle hudby logicky nemohli vydržet.

A tak mi Šenov opět ukázal, proč je v Oběžníku rubrika Kam za kulturou, zábavou a sportem. V našem městě se totiž přes rok nic neděje, a když už k nějaké kulturní události dojde, je odfáknutá, nepříjemná a vlastně i zbytečná. Chladné počasí a déšť ohodnotil letošní jarmark nejépe.

Žádné komentáře:

Okomentovat