úterý 14. září 2010

Jako v Brně. Šenov chce mít nádraží blíž centru

Pokud sem někdy zabloudí nějaká Šenovjanka či Šenovjan, mám pro ně otázku. Co víte o plánovaném přesunu našeho nádraží? Například já, který vlakem jezdím často, jsem se o tom dozvěděl až od mé domácí. Celé se mi to tak zdá, jako by už existoval hotový plán, a ostravský magistrát nechtěl přijmout jakoukoliv připomínky ke změně územního plánu.

Jak dlouho tu budeme vystupovat? Foto: Panoramio.com

Sám za sebe se přiznávám, že mým nohám, které se ze zastrčeného šenovského nádraží nachodily dost kilometrů, přijde posunutí vlakové stanice pod Frýdeckou ulici vhod. Ale očím to bude vadit. Zpod betonového přemostění vyjdete rovnou na hlavní cestu. Už žádná příjemná procházka alejí v ulici Šajarské. Kdo půjde na Lapačku či do "centra města", bude se držet chodníku lemujícího silniční tah. To bude nejkratší cesta.

Hlavním důvodem přesunu nádraží měla být zřejmě návaznost na autobusové spoje. Jenže po více než desetileté zkušenosti, kdy se Šenov nebyl schopný domluvit s ostravským dopravním podnikem ani na prodloužení noční autobusové linky na Lapačku nebo na zachování počtu spojů linky 28, pochybuju, že se úřadu podaří synchronizovat příjezdy vlaků s odjezdy autobusů ze Škrbně.

Takže to vidím takhle. Ke změně územního plánu se už sice nemůžeme na ostravském magistrátu vyjádřit, termín skončil letos v červnu. Až budou případné připomínky zpracovány, dostane se návrh k šenovskému zastupitelstvu. To bude o finální změně hlasovat. Těžko říct, jaká tu bude situace po říjnových volbách, ale už teď je jasné, že miliony na přesun zastávky se budou hledat složitě.

A až se po několika letech projekt rozhýbe, zůstane i po dokončení "v půli cesty". Dneska si totiž myslím, že vlaky a autobusy na sebe nebudou navazovat a cestující budou pořád chodit domů pěšky. Ale aspoň už ne po otřesné panelové cestě obsypané odpadky, s nimiž si šenovská radnice neví rady. A tak mě napadá. Není tohle ten pravý důvod? Aby lidé, kteří přijedou vlakem do Šenova, neviděli ten bordel, se kterým si nevíme rady, necháme je raději vysednout v poli pod mostem.

Žádné komentáře:

Okomentovat